Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, Συνοπτικός Σχολιασμός και Προτάσεις

Το κείμενο της τελικής Έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη αποτελεί μια ολοκληρωμένη μετεξέλιξη της ενδιάμεσης Έκθεσης της επιτροπής που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο. Θεωρούμε λογική τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτήν καθώς ο διάλογος για τη μεταστροφή του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας είναι μια κορυφαία διαδικασία που απαιτεί την συμμετοχή όλων των παραγωγικών
και κοινωνικών φορέων. Άλλωστε η ίδια η σύνταξη της Έκθεσης είχε ως στόχο να αποτελέσει την πλατφόρμα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Το κείμενο συνολικά έχει δύο βασικά ελλείμματα. Το πρώτο είναι ότι παραμένει αποκομμένο σε σχέση με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ελληνικό σχηματισμό. Αυτή η ‘επιτηδευμένη’ αποστείρωση αντανακλά την ψευδοδιάκριση θετικών και κανονιστικών οικονομικών, η οποία αποτελεί την κορυφαία αιτία για κείμενα με καθαρά ποσοτικό προσανατολισμό, τα οποία αγνοούν τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της κοινωνικής συνοχής. Αναπαράγονται στην πραγματικότητα μια σειρά από στερεότυπα αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπως πχ η άτυπη οικονομία, το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και η αυτοαπασχόληση, παραβλέποντας το ρόλο και τις αδυναμίες προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων παρά τα διαθρωτικά μέτρα έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Διαβάστε την άποψη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την Έκθεση Πισσαρίδη, εδώ

2020-12-30T14:38:43+02:00 30 Δεκεμβρίου 2020|Επικαιρότητα|